VERLEDEN TENTOONSTELLINGEN

PRÊT D'EXPOSITIONL'âge de la bière

Van 31 Oktober 2020 tot 3 Oktober 2021

Bier, als dagelijkse drank, feest- of rituele drank, is sinds duizenden jaren nauw verbonden met de menselijke geschiedenis. Nochtans was er voor een lang tijd niet veel belangstelling voor deze populaire drank, vooral niet in onze streken. Maar de geschiedenis van bier en bier vakmanschip, het resultaat van een combinatie van erfgoed en innovatie, moet aan toekomstige generaties doorgegeven worden. Nu herkend als cultureel erfgoed, kan het tijdperk van het bier beginnen.

In onze streek geniet de "cervoise" sinds de oudheid van ononderbroken succes. Wist je dat het vat een gallische uitvinding is? In de middeleeuwen ontpopten zowel klooster- als seculiere brouwerijen zich in landelijke en stedelijke gebieden. Rond die tijd verspreide zich ook het gebruik van hop voor de bereiding van bier. Het brouwen veranderde in de 19e en 20e eeuw.  De industrialisatie en ecologische vraagstellen baanden de weg voor de huidige microbrouwerijen en "21e -eeuwse brouwerijen". Bier is inderdaad een levend erfgoed, ons erfgoed, dat moet doorgegeven worden aan toekomstige generaties!

Ontdek beer, haar karakteristieken en haar geschiedenis met behulp van interactieve middelen voor jong en minder jong, documenten en archeologische voorwerpen.

De tentoonstelling, een initiatief van het MPMM, is het resultaat van samenwerking met het "Archéoparc de Malagne", de "Espace gallo-romain" van Ath, de "Abbaye de Villers" van Villers-la-Ville en het "Musée de la Bière" in Stenay. Gardiens de nos églises

Behoeders van onze kerken

Van 30 november 2019 tot 1 maart 2020

In de kerken van Dinant en omgeving zijn nog steeds veel houten heiligenbeelden. Die maken deel van het religieuze verleden van de Maasvallei. Hun bestaan getuigd van de geloven van de inwoners van de streek door de jaren, en van de knowhow van ambachtslieden en kunstenaars, waaronder de weinig bekende Maître du Calvaire de Lesve (16de eeuw). Om veiligheidsredenen worden deze beelden vaak op een veilige plek bewaard. Omdat de gebouwen en hun inhoud ook minder en minder worden bezocht, verliezen die beelden nu het contact met de gemeenschappen waarin ze ontstonden.

De tentoonstelling, resultaat van een samenwerking tussen het museum, de Groupe d’entraide des fabriques d’église de Dinant (GEFEDI) en de Centre interdiocésain du Patrimoine et des Arts religieux (CIPAR), stelt een dertigtal heiligenbeelden, gedateerd tussen de 13e en 18e eeuw voor. Het doel is om ze door het groot publiek te laten herontdekken door ze te laten zien in een artistiek, historisch maar ook cultureel en religieus context. In herinnering houden wat deze beelden beteken en hun integriteit te beschermen, is een uitdaging voor het erfgoedbehoud.Voyageurs, en route!

Reizigers, onderweg! 

Van 6 april tot 3 november 2019

Klaar om te vertrekken?

U wordt uitgenodigd om in de schoenen van een middeleeuwse man of vrouw te staan en op weg te gaan. Ziet u zich als ambachtsman, geestelijke, non, koopman, pelgrim, soldaat of zelfs aristocraat? Met verschillende motivaties en bestemmingen reizen deze door land en water over min of meer lange afstanden. Sommige doen het dagelijks, anderen uitzonderlijk. Hun reizen, onderbroken door haltes, leiden tot ontmoetingen, uitwisselingen en het ontdekken van nieuwe voeding, technieken en materialen. Ver van het stereotype van een roerloze middeleeuwse wereld is onderweg het verhaal van een groot avontuur!

Download de informatie fiche.Saints pas? En marche, pèlerins!

Heilige stappen? Op stap, pelgrims! 

Van 29 juni tot 22 september 2019 aan het Saint-Lambert-kerk in Bouvignes

De geschiedenis ziet pelgrims als reizigers die niet terug schreiden voor de moeilijkheden van het reizen over lange aftstanden, door diverse plaatsen. Dat was vooral zo in de middeleeuwse en moderne periodes (4de-5de eeuw tot de 18de eeuw) toen veel religieuze gebouwen, bekend om hun heilige relikwieën en hun kisten, christelijke menigten aantrokken.

Maar wie zijn jullie, pelgrims? Waarom stappen jullie? Waar gaan jullie heen? Deze tentoonstelling nodigt bezoekers uit om in de voetstappen van deze “wandelaars van God” uit de middeleeuwen en moderne tijd te treden. Ontmoet ze in belangrijke pelgrimsoorden, in Europa en het Oosten, of in onze streek, toen lokale pelgrimstochten er zich ontwikkelden. Lees meer over hun motivaties en hun angsten. Wend u tot hun patroonheiligen en beschermers. Ontdek wat overblijt van hun omzwervingen ...

De tentoonstelling "Saints pas? En marche, pèlerins!" is het resultaat van een samenwerking tussen het MPMM, de parochie en de fabriek van de Sain-Lambert-kerk in Bouvignes en de Echos de Crèvecoeur.Autour des reliques et reliquaires

Over relieken en relikwieën 

Van 9 december 2017 tot 25 februari 2018

Deze tentoonstelling bestaat uit twee delen. Het eerste is de tentoonstelling "Cromioss", ontworpen door de Société archéologique de Namur, die u uitnodigt om met video's, het wetenschappelijk onderzoek van de vermeende botten van Jacques de Vitry te ontdekken. In de eerste helft van de 13e eeuw stuurde deze beroemde bisschop een groot aantal relieken vanuit het Oosten naar de priorij van Oignies. Maar wat is een reliek?

Het tweede deel van de tentoonstelling, ontworpen door het MPMM, antwoord deze vraag. Het toont voorwerpen en geschriften met betrekking tot de cultus van relieken in de Maas-vallei en omgeving, tussen de 13de en 20ste  eeuw.Couques en stock

Couques in voorraad 

Van 1 april tot 5 november 2017

In het toeristische imago van de stad Dinant is staan de citadel, de Bayard rots en... de couque. Kom en ontdek de geschiedenis, productie en smaak van deze lokale lekkernij. Herinnert u de families en generaties couque makers en hun speciale knowhow. Bewonder de honderden motieven op de couques. De couque, symbool van een streek, beeld van een stad!Quoi de neuf à Poilvache? 

Wat is nieuw in Poilvache?

Van 31 maart tot 4 november 2018

1430: Poilvache wordt vernietigd. De vestiging die de Maas stroomafwaarts van Dinant domineert, was er maar voor zo’n 200 jaar. Maar haar verhaal, dat van de ontmoetingen van de heersers van onze streken gedurende de Middeleeuwen was intens.

2018: Poilvache, haar hoge muren die van op de op de kalkstenen bergkam uitsteken en donkere dennen omringen. Wat gebeurde daarboven? Waar werden deze muren voor gebruikt? Wie waren de heren van Poilvache? Wie woonde er in het fort? Wie heeft het vernietigd? Poilvache laat veel onbeantwoorde vragen achter.

Om deze site te (her)ontdekken en bepaalde raadsels uit haar geschiedenis beter te begrijpen, worden nieuwe hypothesen voorgesteld.Medieval fashion

Middeleeuwse mode 

Van 19 maart tot 6 november 2016

Middeleeuwse mode ... Wat een grappig idee! Hoe waren de mensen zo lang geleden gekleed? Zijn gewoontes veranderd, volgden ze modetrends? Deze tentoonstelling van de  MPMM gaat niet zomaar over clichés en folklore kleding, maar traceert de geschiedenis van kledij en mode in de middeleeuwen op basis van archeologische, historische en iconografische kennis.

 De soie et d’or. Les ornements liturgiques de l’église Saint-Lambert

Zijde en goud. De liturgische ornamenten van de Saint-Lambert-kerk 

Van 2 juli tot 11 september 2016 aan de Saint-Lambert-kerk in Bouvignes

Centraal in deze tentoonstelling staan een kazuifel en een dalmatiek die uit de 15de en 16de  eeuw zouden zijn. Deze uitzonderlijke stukken, in fluweel van Genua met gouden geborduurde liturgische taferelen, behoren tot de uitzonderlijke collectie van de schat van de Saint-Lambert-kerk.La mode médiévale revisitée

Middeleeuwse mode her-bezocht

Van 20 februari tot 20 maart 2016 aan het Centre culturel de Dinant

Deze tentoonstelling draait rond een historische en artistieke visie op mode in de middeleeuwen. Her-samenstelling, verbeelding, creativiteit, vrijheid of hoe vandaag de middeleeuwse kleding heruitvinden. Die uitdaging hebben de studenten van het Institut de promotion sociale de Dinant aangepakt.

Coproductie MPMM / CCD / Institut d'Enseignement de Promotion Sociale de la Communauté Française de DinantNé quelque part, hier et aujourd’hui

Ergens geboren, gisteren en vandaag

Van 6 december 2014 tot 30 september 2015

Kind koning, mishandeld kind, kind van goed afkomst, welkom kind ... Hebben alle kinderen dezelfde kansen?

Deze tentoonstelling, met als thema de kindertijd, stelt historische feiten tegen de ervaringen van de kinderen van vandaag. Leer meer over de geschiedenis om het heden beter te begrijpen en de toekomst beter te benaderen.

Tentoonstelling gemaakt ter gelegenheid van de 25ste verjaardag van het Verdrag inzake de Rechten van het Kind, in samenwerking met UNICEF België en de Espace gallo-romain d'Ath.Sacrés Enfants !? L’enfant dans l’imagerie chrétienne

Heilige kinderen !? Het kind in de christelijke beelden

Van 26 juni tot 13 september 2015 in het Saint-Lambert-kerk in Bouvignes

Een originele reflectie over de plaats van het kind in het christelijke geloof. Iedereen kent het “kindje Jezus". Het gaat om de baby in de kribbe. Maar is het altijd zo geweest? Het kind Jezus is een centrale figuur in de christelijke geschiedenis; hoe zijn we van het “kind Jezus in fluwelen broek" naar het heilig kind Jezus van Praag overgegaan ? Andere kinderverhalen, waaronder dat van de Maagd Maria, Sint-Anna en Johannes de Doper, lijken de basis te leggen van het christelijk denken rond de Heilige Familie. Is het mogelijk dat de toewijding aan de heilige kinderjaren van Jezus het hedendaagse denken over peuters heeft beïnvloed? Welke invloed speelt het op de veranderingen in de menselijke samenleving?

Deze vragen worden in deze nieuwe tentoonstelling gesteld - een bewijs dat het "goddelijke kind" niet op het punt staat zijn doeken of schort terug te geven!

Tentoonstelling aangeboden in samenwerking met de kerkfabriek van Bouvignes, de parochie van Bouvignes en het MPMM.L’or des dinandiers. Fondeurs et batteurs mosans au Moyen Âge

Het goud van de kopersmeden. Kopersmeden en koperslagers van de Maase streek in de middeleeuwen

Van 29 maart tot 16 november 2014 aan het MPMM

Het MPMM nodigt u uit om de bloei, originaliteit en kracht van een belangrijke kunst in de Maas-vallei te leren kennen. In de middeleeuwen opende de reputatie van koperslagers uit Dinant de deuren naar Europese markten, waardoor deze knowhow zowel industrieel als commercieel een “succes” werd. Recent archeologisch, historisch en metallurgisch onderzoek droeg bij aan de kennis over de productiestadia, van grondstof tot eindproduct. Het toont ook hoe de ontwikkeling van technieken massaproductie heeft bevorderd, in serie en goedkoop, terwijl op bestelling ook nog beperkte uitzonderlijke werken werden gemaakt.

Coproductie MPMM / SPW / INRAPD’art et de laiton. Dinanderie liturgique mosane

Kunst en messing. Liturgisch koperwerk uit de Maas vallei

Van 5 juli tot 14 september 2014 aan de Saint-Lambert-kerk in Bouvignes

Naast een massaproductie van alledaagse voorwerpen zoals ketels, potten en kandelaars, maakten koperen ambachtslieden ook een aantal stukken voor kerken en liturgische erediensten. Uitzonderlijk stukken werden ook in het meubilair van deze gebouwen gebouwd. De Saint-Lambert-kerk in Bouvignes, gelegen in een van de twee belangrijkste productiecentra van oud koperwerk, bezit een groot aantal opmerkelijke voorwerpen in koperlegering, gemaakt in verschillende periodes. Hun artistieke en patrimonium waarde zijn hier op de juiste plaats.

Om deze traditie in stand te houden, geeft de kerk vandaag nog steeds opdrachten aan kunstenaars. Zo heeft Simon Lewi op verzoek van de parochie van Saint-Lambert de Bouvignes een glazen altaar, ondersteund door de handen van Christus uit gelast koper, gemaakt.

In samenwerking met de parochie en de kerk fabriek van Bouvignes.D’art et de feu. La dinanderie contemporaine

Over kunst en vuur. Hedendaags koperwerk

Van 26 april tot 31 mei 2014 aan het Centre culturel de Dinant

Philippe Denis (1912-1978), oorspronkelijk afkomstig uit Philippeville, was een van de pijlers van de École d’Art de Maredsous. Hij volgt de traditionele kunst van koper en metaalwerk, hij hamert, beitelt, giet en last en schept zo originele kunstbeelden die plaats vinden in de architectuur. Hij gaat met evenveel plezier om met koper, staal en messing.

Coproductie MPMM / Collectif des dinandiers / CCDLes hommes, la Meuse

Mannen, de Maas

Van 30 maart tot 3 november 2013

De band tussen de inwoners van de Maas streek en de Maas gaat ver terug in de geschiedenis. Een stroom betekent leven, beweging, uitwisseling, energie. Net als andere stromen heeft de Maas altijd mensen aangetrokken, om molens te trekken, boten te dragen, water te leveren en vis te geven.Saveurs épicées du Moyen Age

Pittige smaken uit de middeleeuwen

Van 15 juni 2012 tot 23 februari 2013

Kurkuma, foelie, kaneel, kruidnagel, cubeb ... Waar komen deze kruiden vandaan? Hoe zijn ze bij ons gekomen? Hoe werden ze gebruikt? Kom het ontdekken op het MPMM. Een "kruiden neus” stelt u in staat uw reukvermogen te ontwaken.

 La Meuse, les hommes

De Maas, de mensen

Van 17 maart tot 4 november 2012

De Maasvallei, zoals we die kennen, is het resultaat van een langzame evolutie, gebracht door de natuur en door de mens. Vandaag is de stroom ingesloten en gekanaliseerd. Maar werd zij getemd? Route van een prestigieuze vallei vanaf geologische tijden tot historische tijden. Een onwrikbare schakel tussen milieu, water en mensen.Château-Thierry, sentinelle de Meuse

Château-Thierry, schildwacht van de Maas

Van 20 maart tot 6 november 2011

Château-Thierry, gelegen op een rotsige piek, waakt sinds de middeleeuwen over de Maas en over de Abdij van Waulsort. Ontdek dit uitzonderlijk Maaslands fort en bezoek de tijdelijke tentoonstelling "Château-Thierry, sentinelle de Meuse!". Modellen, archeologische voorwerpen en legendes zullen u toelaten om deze prachtige site, in het midden van de natuur gelegen, te begrijpen.

 Vin blanc, vin clairet, vin vermeil…

Witte wijn, clairet wijn, vermeil wijn...

Van 3 april tot 7 november 2010

Sinds de middeleeuwen worden de mooiste hellingen van de heuvels van het Maasland voor de teelt van wijnstokken gebruikt. Deze agrarische, economische, ambachtelijke, sociale, culturele, religieuze en natuurlijk feestelijke activiteit wordt op waarde gesteld door middel van oude teksten, iconografische voorstellingen, gereedschap en voorwerpen die verband houden met tradities en ook met de productie en gebruik van wijn in de wijngaard. Neem deel aan dit onderzoek naar de sporen van de wijnstok in onze klimaten. De wijn smaken zullen u zintuigen testen.Dinant d'or et d'argent

Dinant uit goud en zilver

Van 4 april tot 8 november 2009

Een millennium lang, van de 7de tot de 17de  eeuw, sloeg Dinant munten. Deze gouden, zilveren of koperen munten getuigen van de economische activiteit in de vallei, van de politieke machten waarvan de Maasstad afhankelijk was, van de commerciële rijkdommen en monetaire technieken.