HET GEBOUWHet "Maison du patrimoine médiéval mosan" is ondergebracht in het prestigieuse "Spaanse huis" van Bouvignes.

BATIMENT

charpente de la MPMM

Het MPMM is ondergebracht in het "Spaanse huis”, een indrukwekkend en beschermd gebouw, dat behoort tot het "uitzonderlijk erfgoed" van Wallonië en eigendom is van de stad Dinant.

Het gebouw waarop het "Spaanse huis" werd gebouwd, werd in de 15de eeuw reeds  "groot markthuis" genoemd. Het werd in 1554 vernietigd bij de plundering van Bouvignes door het leger van de koning van Frankrijk. 

 

Lithographie d'après un dessin de P. Lauters, détail, 1839

 

Gobert Maistrecocq, een meester-smid, herbouwde het huis tussen 1569 en 1578. In de structuur van het opmerkelijke en meer dan 11 meter hoge geraamte van het gebouw zijn een aantal andreaskruisen verwerkt. In de eerste helft van de 17de eeuw werden nog veranderingen aangebracht bij het plaatsen van de drie frontons aan de gevels. 

Het "Spaanse huis" werd een gemeentehuis en in 1888 een jongensschool. Na de fusie van de gemeente in 1964 heeft het huis alleen nog een culturele bestemming (museum en bibliotheek). 

In 2008 ten slotte, na een grondige renovatie, werd in het Spaans huis het Maison du patrimoine médiéval mosan ondergebracht.