TIJDELIJKE TENTOONSTELLINGL'âge de la bière - Het tijdperk van het bier

EXPOSITION TEMPORAIRE

 

L'âge de la bière - Het tijdperk van het bier

Van zaterdag 31 oktober 2020 tot en met zondag 3 oktober 2021

Alle dagen behalve op maandag, van 10u tot 17u

 

Les uw dorst naar kennis!

Bier, als dagelijkse drank, feest- of rituele drank, is sinds duizenden jaren nauw verbonden met de menselijke geschiedenis. Nochtans was er voor een lang tijd niet veel belangstelling voor deze populaire drank, vooral niet in onze streken. Maar de geschiedenis van bier en bier vakmanschip, het resultaat van een combinatie van erfgoed en innovatie, moet aan toekomstige generaties doorgegeven worden. Nu herkend als cultureel erfgoed, kan het tijdperk van het bier beginnen.

In onze streek geniet de "cervoise" sinds de oudheid van ononderbroken succes. Wist je dat het vat een gallische uitvinding is? In de middeleeuwen ontpopten zowel klooster- als seculiere brouwerijen zich in landelijke en stedelijke gebieden. Rond die tijd verspreide zich ook het gebruik van hop voor de bereiding van bier. Het brouwen veranderde in de 19e en 20e eeuw.  De industrialisatie en ecologische vraagstellen baanden de weg voor de huidige microbrouwerijen en "21e -eeuwse brouwerijen". Bier is inderdaad een levend erfgoed, ons erfgoed, dat moet doorgegeven worden aan toekomstige generaties!

Ontdek beer, haar karakteristieken en haar geschiedenis met behulp van interactieve middelen voor jong en minder jong, documenten en archeologische voorwerpen.

 

Vijf Belgische en Franse musea om u te dienen!

De tentoonstelling, een initiatief van "Maison du patrimoine médiéval mosan", is het resultaat van samenwerking met het "Archéoparc de Malagne", de "Espace gallo-romain" van Ath, de "Abbaye de Villers" van Villers-la-Ville en het "Musée de la Bière" in Stenay. 

 

Een publicatie

De tentoonstelling gaat vergezeld van een publicatie: "L'âge de la bière. Histoire d'une boisson millénaire" (Het tijdperk van het bier. Geschiedenis van een duizend jaar oude drank). Het brengt de bijdragen van een tiental specialisten (archeologen, historici, brouwers en zythologen) samen en biedt zo een gevarieerd panel van artikelen met betrekking tot de brouwerijwereld van gisteren en vandaag. Alleen in het Frans beschikbaar, in papierformaat en ook vrij te downloaden.

 

Rondleidingen voor groepen

  • Rondleiding van het tentoonstelling "L'âge de la bière" aan het MPMM (1u) : 6 €/volwassen en 3 €/kind

  • Gecombineerd bezoek MPMM - Malagne (Rochefort) : rondleiding van het tentoonstelling "L'âge de la bière" aan het MPMM (1u) en rondleiding "L’âge de la bière" aan Malagne (2u30) : 21 €/volwassen en 10 €/kind.

  • Gecombineerd bezoek MPMM - Brasserie La Caracole (Falmignoul) : rondleiding van het tentoonstelling "L'âge de la bière" aan het MPMM (1u) en rondleiding van de brouwerij met proeverij (1u30) : 14 €/volwassen. 

Informatie en reserveringen : +32 82 22 36 16 of info@mpmm.be